Organizatia pentru Promovarea Comertului Exterior al Japoniei (Japan External Trade Organization - JETRO) va coopera cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti pentru incurajarea companiilor producatoare nipone sa-si instaleze unitati de productie in Romania.
In acest context, se organizeaza, in data de 5 noiembrie, o conferinta pentru firmele nipone interesate sa investeasca in Romania.Printre afacerile care vor fi facute de niponi se numara si crearea unei infrastructuri care sa duca la finalizarea canalului Bucuresti-Dunare.De asemenea, se asteapta la participarea firmelor japoneze la licitatia pentru construirea unui complex hidrotehnic la Turnu-Magurele - Nicopole, proiect incurajat si de premierii Romaniei si Bulgariei.
Investitia evaluata la 12 miliarde euro, va cuprinde un pod de trecere peste Dunare, un baraj cu doua ecluze si doua hidrocentrale, una pe malul bulgaresc si una pe malul romanesc.
De asemenea, directorul general al JETRO, Tomohiro Yoden, si presedintele director general al CCIB, Stefan Popa, au analizat conditiile pentru amplasarea unor noi unitati de productie. Tari precum Ungaria si Cehia au iesit din competitia pentru atragerea capitalului nipon in regiunea Europei Centrale si de Est, pentru ca piata este deja plina, disputa fiind intre Romania si Polonia.
La finalul anului trecut, in Romania erau inregistrate 202 societati cu participare japoneza, valoarea capitalului investit in economia romaneasca apropiindu-se de 90 de milioane euro, ceea ce plaseaza Japonia pe locul 22 in topul investitiilor straine din tara noastra.
Investitorii japonezi s-au grupat deocamdata in sud-estul tarii, in zona Bucuresti-Alexandria, cu Makita EU, JTI Romania, YKK Romania, Koyo Romania, iar in inima Transilvaniei si in partea de vest, cu Fuji Magnetics Romania, Sews Romania, Takata - Petri Romania, Yazaki Component Technology, Vogt Electronic Romania si Sol-Plus Romania.
1 comentarii:
vechi
Trimiteți un comentariu