Ardealu-i al nostru

marți, 18 septembrie 2007 · 0 comentarii

Sapaturile arheologice din comuna clujeana Jucu, unde Nokia construieste o fabrica de telefoane mobile, au scos la iveala un cimitir crestin din secolele VIII-X.Profesorul Alexandru Diaconescu, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, cel care conduce lucrarile arheologice, spune ca cei ingropati acolo erau crestini pentru ca erau ingropati cu capul spre apus.
„Este prima proba concreta ca Anonymus, in cronica lui, a avut dreptate cand a spus ca pe teritoriul Transilvaniei de astazi exista o populatie de origine romano-slava, sub comanda voievodului Gelu. Pana acum aveam doar aceasta cronica, dar nu exista nicio dovada concreta. In Transilvania, mai exista in zona Alba-Iulia un cimitir similar, dar este datat mai tarziu de secolul X”, a explicat profesorul Diaconescu.Cronica lui Anonymus mentioneaza existenta unei populatii romano-slave, condusa de Gelu (Gelou in original) in Transilvania, inainte de cucerirea maghiara, care a inceput in secolul X.

Arheologii au descoperit 83 de schelete umane ingropate. „Este clar ca cimitirul este datat incepand cu secolul al VIII-lea, deoarece am descoperit cercei stelati, care au fost purtati doar pana in acest secol. Este vorba despre un cimitir care incepe in perioada pagana si se termina in perioada crestina. Este cunoscut faptul ca in fosta provincie romana Dacia, in secolele V si VI, crestinismul era religia dominanta.Concluzia trasa de noi este ca populatia din aceasta zona este de origine slavo-romana, iar Anonymus a avut dreptate”, a conchis profesorul de istorie. Ieri, o echipa de cameramani si un regizor de la National Geographic au inceput sa filmeze descoperirile.

Gusturile presedintelui

· 0 comentarii

Avem voie sa discutam despre gusturile presedintelui? Sa speram ca da si poate reusim sa i le schimbam.
Ei bine, presedintele Basescu este fan Andreea Banica, ntzzz...revizuiesc... este fanul super starului Andreea Banica. Pai cum mai nea Base te duci si la concertele divei fara ca ea sa stie? vrei sa o iei prin surprindere?
Se vede ca nu prea il inghiti pe Tariceanu, poate daca va aveati mai bine aveai si mata gusturi mai elevate, ca sa zic asa.

Cine credeti ca se da in vant dupa concertele Andreei Banica? Nimeni altul decat presedintele Traian Basescu. Seful statului s-a alaturat, duminica seara, impreuna cu sotia sa, Maria, publicului in delir care o aclama in parcul Herastrau din Capitala pe Andreea.Aflat in convalescenta, dupa recenta interventie chirurgicala suferita la tiroida, Basescu a ales sa se relaxeze la sfarsit de weekend printr-o plimbare in parc, alaturi de sotie. Habar nu aveau cei doi ca frumoasa Andreea e in plina 'cantare' pe o scena improvizata in gradina publica bucuresteana. Asa ca fanii divei au ramas socati cand s-au trezit cu sotii Basescu alaturi, leganandu-se pe ritmurile Andreei Banica si aplaudand frenetic. Ba, mai mult, presedintele s-a dovedit a fi un fan inrait, pentru ca stia pe de rost versurile unor piese, motiv pentru care le-a fredonat 'cot la cot' cu solista.
Reporterii Libertatii au aflat care este muzica preferata a primilor doi oameni din stat: Basescu si Tariceanu. Astfel, presedintele asculta de cate ori are ocazia muzica romaneasca: atat folkul lui Gheorghe Gheorghiu, pe ritmurile caruia a dansat de atatea ori in bratele sotiei, dar si arii de opera interpretate de Felicia Filip, rockul trupei Iris sau ritmurile latino ale lui Julio Iglesias. In schimb, premierul Tariceanu se declara un fan al muzicii anilor '60-'70. Seful liberalilor are o afinitate speciala pentru George Michael, Rolling Stones, Joe Cocker sau Eric Clapton. De pe la noi, Tariceanu e 'topit' doar dupa cei de la Vama Veche.

Sursa

About this blog

Site Sponsors